Der er 4 kirker i pastoratet Tirsted-Vejleby-Hillested-Skørringe

Tirsted kirke

Tirsted kirke

Tirsted kirke

Tirsted kirke er statelig teglstenskirke, som knejser rankt i det flade landskab. Kirken er bygget mellem 1200-50 og hørte i sin tid under herregården Tostrup, det senere Christianssæde. Kirketårnet er bredt som borgtårn, og skib og kor står stejle i deres røde teglstenspragt. Murværket er præget af fine murornamenter, eller ”broderi i teglsten”, som en lokal skribent har kaldt det.

Kirkens indre stemmer sindet til højtid, og kronjuvelen er en væg til væg tegneserie med bibelske motiver i form af kalkmalerier fra 1400-25. Den kendte samfundsreformator, C.D.F. Reventlow, blev i øvrigt viet i Tirsted kirke den 24. juni 1776. Nu om stunder sidder dåbsfølget i grevestolen, men vi sender en venlig tanke til Reventlow-familien, som også har skænket det flotte altersølv.

Det er ydermere et flot herskabspulpitur i kirken, og træffer man graveren, kan han måske overtales til at give en tur i tårnet, hvorfra udsigten er fortrinlig.

 

Kirkens adresse: Tirsted Kirkevej 2, 4970 Rødby

Kirkens åbningstider: Efter aftale med graveren

Vejleby kirke

Vejleby kirke

Vejleby kirke

Vejleby kirke ligger på en bakke, altså efter sydlollandsk målestok! Det er således en fin fjordudsigt fra middelalderkirken, om end Rødby fjord har været tørlagt siden 1927. Kirken er hvidkalket og indbydende. En hyggelig landsbykirke, selv om landsbyen er forsvundet, så kirken ligger for sig selv og kigger ud over de flade marker. Går man indenfor, møder man et lille kirkerum med en døbefont i træ og et alterbillede i Rembrandt-stil. Særligt springer det nyeste inventar i øjnene, en korsmosaisk af den lokale kunstner Ingemann Andersen. Kaj Munk boede i sin barndom tæt på kirken, om end i nabosognet, og han fortalte senere, hvordan han som dreng vovede sig op på prædikestolen og legede præst. Senere blev det alvor for Kaj Munk, men det er altså Vejleby kirke, som dannede ramme om prædikestolsdebutten.

 

Kirkens adresse: Vejleby kirkevej 7, 4970 Rødby

Kirkens åbningstider: Efter aftale med graveren

 

Hillested kirke

Hillested kirke

Hillested kirke

Hillested kirke er en langstrakt teglstenskirke fra 1200-tallet, som ligger ved landevejen mellem Rødby og Maribo. Kirken hørte i gamle dage under grevskabet Knuthenborg, og nu om stunder er mest kendt for sin safaripark. Kirkerummet er hvælvet og hvidkalket. Døbefonten er granittung og solid som dåbens løfte. I gamle dage lå der et såkaldt ”bedested” ved kirken. Det er et gammelt ord for en rasteplads, hvor man kunne vande hestene og kusken tage sig et hvil. I 50 `erne blev bedestedet inddraget under kirkegården. Det er således de døde, som hviler på det gamle bedested, mens kirkens gudstjeneste kan fremdeles anbefales som den bedste rasteplads for rastløse sjæle.

 

Kirkens adresser: Rødbyvej 81, 4930 Maribo

Kirkens åbningstider: Efter aftale med graveren

 

Skørringe kirke

Skørringe kirke

Skørringe kirke

Skørringe er en bindingsværkskirke, dem er der ikke så mange af, og kirken er også tillokkende for mangt et brudepar. Indenfor finder man et smukt kirkerum i hvidt, blåt og guld med prædikestol i empirestil. Alterbilledet er et gipsrelief af selveste Thorvaldsen, ”Peter helbreder den lamme”. Thorvaldsen var en ven af Reventlow-familien, som også ejede denne kirke. Skørringe kirke er en lille perle under høje løvtræer, som er nok er et besøg, en andagt og frem for alt en søndagsgudstjeneste værd.

 

Kirkens adresse: Skørringe kirkevej 21, 4930 Maribo

Kirkens åbningstider: Efter aftale med graveren